fbpx

[:si]1.7.2023 Koncert z Dan D in drugimi [zaključni koncert TM23][:]

[:si]Teden Mladih 2023 – od 1.7. do 2.7.
Open air dogodek
Parkirišče pred Trainstationom, B&B poligon (Šola varne vožnje Kranj)

Različni glasbeni dogodki bodo potekali čez cel dan, festival pa bodo zvečer zaključili Dan D (in drugi).

Vstopnice so že na voljo na:
– mojekarte.si (https://www.mojekarte.si/…/konce…/vstopnice-1165899.html)
– člani KŠK:
🔹 do 15.4. – 15 €
🔹 od 16.4. do 29.6 – 20 €
🔹 na dan dogodka – 30 €
– ostali:
🔹 do 15.4. – 22 €
🔹 od 16.4. do 29.6 – 26 €
🔹 na dan dogodka – 32 €
___________________________________________________________________________________________
▪️ Dan D ▪️
Novomeška skupina Dan D je nastala na pogorišču skupine Mercedes Band leta 1996, ko sta “preživela” člana Tomislav Jovanovič – Tokac (glas) in Dušan Obradinovič – Obra (bobni) k sebi povabila prekaljeno glasbeno druščino: Marko Turk – Tučo (ritem kitara), Primož Špelko (bas)in Aleš Bartelj (solo kitara) so se s svojimi bogatimi izkušnjami odlično zlili v novo zgodbo zrelega avtorskega rocka, ki je začel nastajati.
Zasedba je nedolgo zatem pripravila in leta 1997 izdala prvenec Igra, videospota za obe uspešnici – Za naju punca in Bodi moja je režiral še danes eden najbolj priznanih režiserjev Ven Jemeršič, skupina pa se je s svojim iskrenim pristopom in neutrudnim koncertiranjem kmalu začela prebijati tudi izven lokalnih, novomeških klubov.
Dve leti kasneje so Dan D postregli z odličnim naslednikom Ko hodiš nad oblaki in istoimensko uspešnico, ki še danes velja za eno najboljših in najbolj priljubljenih slovenskih rock skladb devetdesetih let, pa čeprav vizualizacije niti ni doživela. Kmalu sta skupino zapustila Primož Špelko in Aleš Bartelj. Po kratkem nedelovanju, sta se preostalim trem starim članom pridružila basist Andrej Zupančič in klaviaturist Boštjan Grubar, Tokac pa je v roke prijel še staro ljubezen – kitaro!
Nova zasedba se je skupaj s producentom Žaretom Pakom zaprla v studio in pričela s snemanjem. Album Katere barve je tvoj dan? je izšel leta 2004 pri založbi Kif-Kif / Menart in Dan D znova predstavil v novi luči ter dokazal, da imamo opravka z eno najbolj prepričljivih in samosvojih rock zasedb pri nas.
Skupina se je leta 2006 soočila z vnovično kadrovsko menjavo na bas kitari – Andreja Zupančiča je nadomestil virtuoz in član številnih kultnih zasedb, med drugim Demolition Group in Laibach; Nikola Sekulovič, eden njegovih prvih javnih nastopov pa je bil na podelitvi slovenskih medijskih nagrad Viktorji, kjer so Dan D skupaj s skupino Siddharta izvedli združeno različico skladb Voda in Male roke, eno največjih uspešnic leta 2007 v Sloveniji.
Dan D obljubljajo še eno brezčasno popotovanje po prostranstvih rock glasbe in smiselne poetike, ali kot je ob njihovem gostovanju v oddaji Izštekani zapisal Jure Longyka: “‘Dan D žanjejo upravičeno slavo. Na zadnji plošči so klasično rockersko poetiko izpilili, učvrstili in jo predvsem naredili bolj svojo ter bolj – našo. Da, če obstaja nekaj, čemur lahko rečemo ‘izročilo Jugoslovanskega rocka in novega vala’, je to slišati v muziki Dan D. V najbolj žlahtnem smislu, da ne bo pomote.”
[:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si