fbpx

[:si]16. in 17. 4. 2022 Delavnica gledališča zatiranih[:]

[:si]Spoznajmo se z gledališčem zatiranih.
Delavnica gledališča zatiranih za premislek o družbenih neenakostih.
Prijave na: info@subart.si
Rok do 15. aprila
Cena: brezplačno.
——————————————————————————
Na vikend delavnici se bodo udeleženci_ke seznanili_e z osnovnimi tehnikami gledališča zatiranih.
Skozi delavnico se bodo udeleženci_ke spoznali_e z vajami za vzpostavljanje skupinske dinamike, odrske prezence, pozornosti, vajami za ozaveščanje telesa in prostora.
Razvijali_le bomo neverbalno komunikacijo z raziskovanjem celotnega potenciala telesa ter kritično mišljenje, uperjeno v preobrazbo družbenih situacij, kjer se pojavljajo neenakosti.
Ukvarjali_e se bomo predvsem s tehniko forumskega gledališča, ki je tudi najbolj pogosto uporabljena. Preko skupinskega dela bomo obravnavali_e in raziskovali_e zgodbe, ki bodo prišle neposredno od udeležencev in udeleženk.
Delavnica je namenjena vsem, ki bi si želeli ali želele naučiti nekaj novega in se seznaniti s tehnikami in metodami gledališča zatiranih. Predznanje ni potrebno.
Minimalno število udeležencev_k za izvedbo delavnice je šest.

Gledališče zatiranih je gledališče od ljudi za ljudi. Gre za teoretični okvir, metode in tehnike, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja začel razvijati brazilski režiser, umetnik in aktivist Augusto Boal.
Najdemo jih pod več različnimi imeni in so pogosto uporabljene pri skupinskem delu. Tehnike in metode so namenjene spodbujanju aktivnega in čuječega sodelovanja, razvijajo kritično mišljenje z analizo razmer v skupnosti, z vključevanjem udeležencev in občinstva v aktiven dialog. Gre za družbeno kritično orodje, skozi katerega je posamezniku ali skupnosti dana možnost izraziti se in kar je najbolj pomembno – biti slišan.

——————————————————————————
Izvajalki:
Katja Ropret Perne se je že v času študija sociologije in češkega jezika osredotočila na raziskovanje različnih družbenih vprašanj s pomočjo gledališča in gledališke pedagogike. Izobraževala se je na številnih seminarjih in delavnicah, tako v Sloveniji, kot v tujini. Koordinirala in vodila je projekte gledališča zatiranih in igrala v predstavah gledališča forum. V zadnjih letih je delala kot gledališka pedagoginja v Centru za prosti čas v Brnu, kjer je vodila gledališke skupine, delavnice gledališke pedagogike in izobraževanja na to temo.

Kaja Jurgele se že dalj časa ukvarja z gledališčem zatiranih, sodelovala je v številnih projektih v tujini in doma. Že več let je aktivna članica društva KUD Transformator, ki je v veliki meri zaslužno za prenos gledaliških praks gledališča zatiranih na slovenska tla. Študirala je primerjalno književnost in literarno teorijo, kjer je v zaključnem delu raziskovala prav pojav gledaliških tehnik in metod Augusta Boala v Sloveniji, trenutno pa se ukvarja z zbiranjem in raziskovanjem besedil tovrstnega gledališča pri nas.[:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si