fbpx

[:si]17.2.2023 Vartrta (SRB), Tippstrip (SRB)[:]

[:si]✴️ VARTRA ✴️ (SRB/Ethnic fusion,Tribal, Folk, Dark Folk, Ethereal, Ambient, Doom)

Vartra je bila ustanovljena leta 2017 v Beogradu, ko so Siniša Gavrić in sestri Ivana in Aleksandra Stošić začeli delati glasbo za plesno predstavo “Buđenje Dubočke kraljice” Ivaninega plesnega studia “Twisted Dolls Pole Art Studio”. Po navdihu etno plošče “Šojmanjita”, ki jo je posnel etnolog Paun Es Durlić, je nastala prva pesem “Flori”.
Vartra je že od začetka svojega delovanja črpala navdih za svoje delo v balkanski tradicionalni glasbi in folklori, predvsem pa v bajalicah. Bajalice, za tiste, ki tega izraza ne poznate, so nekakšna magična praksa, s katero so ljudski zeliščarji in zdravilci zdravili bolezni in odganjali zle sile, uporabljali pa so jih tudi za stik z nadnaravnimi silami.

Kombinacija starega in novega, ki jo skupina uporablja v svojem izrazu, spominja na vse tiste skandinavske dark-folk-gothic-bande, ki so v zadnjih letih pridobili veliko popularnost po vsem svetu. Nekaj podobnega bi se zelo hitro lahko zgodilo Vartri, še posebej, ker so z drugim albumom Basma poželi veliko evropsko prepoznavnost. Omenjeni album je namreč izdala ugledna nemška založba CPL-Music, ena najbolj znanih svetovnih glasbenih založb v Evropi.
Kar daje Vartri poseben čar je organski zvok ročno izdelanih šamanskih bobnov in ropotulj, ki jih multiinstrumentalist in pevec Siniša Gavrić izdeluje iz živalskih kož z vsega sveta, iz lesa in naravnih materialov iz rek in gora Balkana. Poleg mantričnega bobnanja kot osnove (Siniša Gavrić, Andrej Bunjac, Julius Velker) prvinski zvok prispevajo še kaval, flavta, saz (Siniša Gavrić, Aleksandra Stošić), vijhridu (Stevan Momčilović), violina (Ana Katić) in vokal na slovanski in orientalski melos (Ivana in Aleksandra Stošić).

Vartra prihajajo na naš oder, da predstavijo svoj album in vas popeljejo na mistično potovanje. Vaša naloga je samo ta, da se jim pridružite.

✳️ TIPPSTRIP ✳️ (SRB/ dark progressive trance)

Tippstrip je srbski kinematografski tehno projekt iz Pančeva v Srbiji. Producent in klaviaturist Siniša Mladenović je leta 2017 začel projekt “Tippstrip”.
Njegova glasba je pogosto pod vplivom kinematografske glasbe z dolgimi premori in težkimi dark ritmi. Melodične harmonije, ritmične bas linije in zasanjani fantazijski sintetizatorji dodatno zagotavljajo edinstveno poslušalsko doživetje.

Prispevek: 10 eur[:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si