fbpx

[:si]18.12.2021 Turbo galerija – 3 platna #3 – Gabi Dolenšek – Svoboda[:]

[:si]Društvo SubArt in Turbo galerija predstavljata projekt 3 platna.
Projekt 3 platna se pod streho Trainstation-a in v okviru programa društva SubART odvija že peto leto. Sofinanciran je s strani JSKD, Urada za mladino in Mestne občine Kranj.
Sezona projekta traja od oktobra do junija. V tem času se odvije 9 samostojnih razstav, v mesecu juliju pa nato sledi še skupinska razstava vseh sodelujočih.
V lanskem letu smo našo Turbo galerijo prestavili na ulico, dodali pa smo ji še sosedo, družbeno kritično Ulično galerijo.
———————————————
V soboto, 18. 12. 2021 ob 14:00, bomo premierno odkril #tretja 3 platna nove sezone.
Čas je za mesec DECEMBER 2021 in …
3 platna #3 – Gabi Dolenšek – Svoboda
——————————————-
– O avtorici –
Ob intenzivnem družinskem in službenem življenju iščem utež v ustvarjanju. V zadnjem času je to slikanje, pa čeprav so prosti trenutki bolj skopo odmerjeni.
Doštudirala sem lesarstvo in poučujem na srednji šoli, kjer gre veliko energije v vzpodbujanje ustvarjalnosti pri mladih. V osnovni šoli Mengeš me je učil akademski slikar Dario Petrič. Njegovih nasvetov se spominjam ko stojim ob platnu in šele zdaj resnično razumem kaj je hotel z njimi povedati. Dobro, da nisem študirala umetnosti, ker tole je težko delo.
———————————————
– O razstavi –
Vsebinski opis:
V zadnjem letu ali dveh me obsedajo rože, pa vendar so se tokrat v ospredje prebili delfini. Cvetje dokaj statično (čeprav barvno intenzivno) pozira doma na mizi, na domačem ali sosedovem vrtu, gozdu in travniku. Delfini pa mi na žalost niso pozirali v živo. Naslikani so bili z akrilnimi barvami, po fotografijah. Igrala sem se z neštetimi odtenki modre in njihovimi odsevi na menda sivih delfinih?
Sporočilnost:
Vsako delo, slika, glasba najde svoj odmev v opazovalcu, poslušalcu. Ni umetnik tisti, ki dirigira sporočilo, umetnost nastavlja ogledalo naši notranjosti. Morda je zato tako spregledana?
Zadnje poteze čopiča so bile pospremljene s tragičnim dogodkom v mojem življenju, tako da mi naslikani motivi pomenijo svobodo, igrivost in neznane ter neskončne dimenzije bivanja.
———————————————
– O projektu 3 platna –
Izbranemu umetniku ponudimo 3 prazna bela platna. Ta ima na razpolago določen čas, da zapolni praznino in obarva belino.
Platna se nato vrnejo nazaj na Trainstation, kjer jih teatralno odkrijemo.
V eni sezoni se odvije devet zaporednih samostojnih razstav in ena skupinska. Slednja se odvrti v poletnih mesecih, v sklopu tradicionalnega SubArt festivala.
Projekt je namenjen likovnim in grafičnim umetnikom – tistim, ki imajo umetnost radi zgolj ljubiteljsko in tudi tistim, ki se morda s tem ukvarjajo poklicno. 3 platna so priložnost postaviti na ogled unikatna dela, s svetom deliti osebno zgodbo in/ali neko širšo in globljo [:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si