fbpx

[:si]20.3. Kinofobija: Demokracija[:]

[:si]DEMOKRACIJA
Democracy – Im Rausch der Daten
Nemčija, Francija / 2015 / 100 min / angleščina, nemščina

Režiser: David Bernet
Scenarij: David Bernet
Festivali, nagrade: Nominacija za nemško filmsko nagrado za najboljši dokumentarec. Film »posebne vrednosti« po oceni Deutsche Film- und Medienbewertung (FBW). Dokfest Kassel. IDFA. Solothurn
Žanr: dokumentarec
Podnapisi: slovenski
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oH7J5YDJn0Q

Kako evropske državljane zaščititi pred zlorabo njihovih osebnih podatkov v komercialne namene? Demokracija nas popelje v zakulisje evropskega zakonodajnega postopka: od prvega osnutka, preko rekordnih (skoraj štiri tisoč!) predlaganih sprememb, pa vse do novega zakona o varstvu podatkov.

zgodba
Dokumentarca Citizenfour in Dobri Američan sta nas opomnila, da množično zbiranje podatkov ogroža našo zasebnost in je v popolnem nasprotju s svobodo in demokracijo. S sistematičnim zbiranjem in obdelavo osebnih podatkov se dandanes ne ukvarjajo le velike korporacije, kakršni sta Google in Facebook, pač si na ta način skušajo povečati prodajo tudi majhna podjetja. Kadar na spletu v naglici iščemo nujno informacijo ali pa se odzovemo privlačni ponudbi, le redko pomislimo na posledice pritiska na gumb ‘Strinjam se’.

Režiser David Bernet je dve leti in pol spremljal nastajanje Splošne uredbe o varstvu podatkov, ki je med evropskimi politiki že od vsega začetka sprožala vroče razprave. Znajdemo se v samem središču dogajanja, ko se mladi zeleni poslanec Jan Philipp Albrecht in komisarka Viviane Reding podata v boj za novo zakonodajo, ki bi družbo v digitalnem svetu zavarovala pred nevarnostmi zbiranja osebnih podatkov in množičnega nadzora.

povezave:
http://www.imdb.com/title/tt5053042/
http://www.democracy-film.de/[:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si