fbpx

[:si]22.11. Brain Holidays : Bite of Paradise – dokumentarni film o snimanju albuma na Jamajci[:]

[:si]Aktualni peti studijski album pionirjev reggae glasbe na Hrvaškem skupine Brain Holidays, s pomenljivim imenom Jamaican connection, je bil posnet v začetku leta 2020 v studiu Tuff Gong v Kingstonu na Jamajki. Tuff Gong velja za najboljši in najbolj bogato opremljen studio na celotnem Karibskem otočju. Leta 1965 ga je ustanovil legendarni Bob Marley, danes pa je v lasti njegove družine. Prostor Tuff Gonga je hkrati vrhunski zvočni studio z največjo svetovno kredibilnostjo, a tudi zgodovinski uspeh v negovanju tradicije reggae žanra in živ muzej. V njegovih stenah je še vedno prisotna legenda in duh tistega časa.

Skozi proces snemanja albuma v studiu je Brain Holidays-e vodil tonski mojster Tuff Gong-a, Roland McDermott, ki je tudi tonski mojster Morgan Heritage-a, Koffee-a in Juliana Marleya, enega od Marleyevih sinov. Vse skupaj – priprave snemanja petega albuma, potovanje na Jamajko in praznovanje 20 let delovanja benda – je trajalo dve leti. Celoten projekt je bil etnomuzikološko opazovan in preveden v diplomsko nalogo na Akademiji za glasbo in ta film je njegova avdio-vizualna predstavitev. Poleg samega kolektivnega dela na materialu v obdobju dveh let, je predvidena nadaljnja pot sodelovanja, gostovanja in kulturno-izobraževalnega procesa, na kateri se bodo člani zasedbe izpopolnjevali kot zagovorniki in ambasadorji reggae glasbe na teh območjih.

Izkušnja bivanja v zibelki in prestolnici reggae glasbe in še posebej snemanje albuma v prostorih, ki so dediščina kralja reggae-ja, je nepozabna izkušnja, ki jo bodo člani Brain Holidays-a nosili v sebi do konca življenja in jo udejanjali v svojem nadaljnjem delu.

Bite of Paradise trailer: https://youtu.be/YTUVQisgFao
Brain Holidays na spletu: https://linktr.ee/brainholidays
Jamacian Gleaner intervju: https://bit.ly/3aXCO3B

”Film prikazuje celoten potek snemanja albuma, sodelovanje z jamajškim glasbenikom Italee-jem, srečanje z reggae sosedom iz Srbije, Hornsman-om Coyote-om, premierni nastop benda na Jamajki in drugih dogodkov. Za celoten vtis, pa si bo seveda treba ogledati tole odlično dokumentarno delo.”
Vedran Šimunec,
Reggae hr

Vstop prost. [:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si