fbpx

[:si]23.11.2022 O VOLKOVIH IN DRUGIH ZVEREH SLOVENIJE (delavnica, film Sinovi burje, pogovor)[:]

[:si]Delavnica društva Dinaricum, dokumentarni film Sinovi burje in pogovor z režiserjem Mihom Čelarjem in članom društva Rudijem Kraševcem
Ob 17.00 bo društvo Dinaricum (Društvo za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinaridov) obiskalo naše prostore.
Društvo Dinaricum je nevladna in neprofitna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju narave. Združuje strokovnjake in zainteresirane posameznike iz različnih področij, ki si prizadevajo za strokovne in trajnostne odločitve v zvezi z varovanjem narave.
Osrednje aktivnosti društva so povezane z izvedbo Nacionalnega monitoringa volka, s popisom volkov in izzivanjem tuljenja, t.i. »howling«, v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Biotehniško fakulteto.

🐾 DELAVNICA DRUŠTVA DINARICUM ob 17.00, delavnica je primerna tudi za otroke 🐾
Pripravili bodo delavnico, na kateri se boste seznanili z različnimi raziskovalnimi metodami, ki omogočajo preučevanje volka in drugih zveri v Sloveniji. Mogoče si bo ogledati tudi kožuhe in lobanje teh živali, poleg tega pa boste lahko izdelali odlitek sledi nekaterih izmed njih.

🐺 DOKUMENTARNI FILM SINOVI BURJE IN POGOVOR ob 18.30 🐺
Po delavnici si bomo ogledali dokumentarni film Sinovi burje, v katerem so sodelovali tudi člani društva Dinaricum. Po predvajanem filmu pa nam bosta še več o tej tematiki povedala režiser filma Miha Čelar in član društva Dinaricum Rudi Kraševec.

Film SINOVI BURJE govori o kraškem ovčarju Krasu, ki postane pastirski pes. Film ga spremlja od skotitve prek prve vzgoje, kjer ga njegov vzreditelj Emil, po starodavni pastirski metodi pripravlja, da bo nekoč samostojno prevzel čredo. Po 2 mesecih ga prevzame družina Kržič, ki jim je medvedka, leto pred tem, na paši ubila kraško ovčarko. Krasa tam prevzame mladi in za delo s psi izredno nadarjeni Jožef, ki ga v enem letu dokončno izšola za pastirskega psa. Film vzporedno govori tudi o drugem slovenskem sinu burje – slovenskem volku. V svet volka gledalca popelje priznan slovenski biolog dr. Miha Krofel, ki proučuje volkove po celi Evropi. Dr. Kroflu sledimo vse do Trenta v Italiji, kamor se je po 1.000 prehojenih kilometrih, preselil najznamenitejši slovenski volk Slavc. Slavc je na planoti Lessinia ustvaril volčji trop in tako, prvič po 130-ih letih, znova naselil volkove v evropske centralne Alpe.

Zgodba o Krasu in Slavcu je homage zadnji slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju in hkraten odgovor avtorjev filma, na pritiske slovenske politike, ki je hotela leta 2019 zdesetkati slovensko volčjo populacijo.
Dolžina: 63 min
Produkcija: ASTRAL FILM – ASTRAL d.o.o.
S podporo: SLOVENSKEGA FILMSKEGA CENTRA
Za: RTV SLOVENIJA
V sodelovanju s: KLUBOM KRAŠKIH OVČARJEV SLOVENIJE, PSARNO PIŽMOHTOVO in KMETIJO KRŽIČ
Scenarist, režiser in producent: MIHA ČELAR
Ko-scenarist: Akad. slik. BLAŽ VEHOVAR
DOP: ROŽLE BREGAR
Tonski snemalec in oblikovalec: VINCENT LAURENCE
Montažer: HIERONIM VILAR
Vodja produkcije pri SFC: LIDIJA ZAJEC

Producent Uredništva dokumentarnega programa RTV SLO: BORUT ATLAGIČ
Glavna urednica dokumentarnega programa RTV SLO: ŽIVA EMERŠIČ
Producentka Kulturno umetniškega programa RTV SLO: TANJA PRINČIČ
Odgovorni urednik Kulturno umetniškega programa RTV SLO: ANDRAŽ PÖSCHL
Produkcija in distribucija: ASTRAL FILM – ASTRAL d.o.o.

Vstop prost. [:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si