25.-30.3.2019 Eko teden + čistilna akcija

Letošnja vseobčinska čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran! je polnoletna!

S kranjskimi taborniki in Layerjevo hišo smo pripravili pester celotedenski program z mislijo na okolje. Začnemo pri nas in sicer v ponedeljek, 25. marca 2019 s predavanjem Antona Komata, kjer se boste lahko v okviru projekta EKO teden vsak večer ekološko ozaveščali (več o programu spodaj). V soboto bomo skupaj očistili občino Kranj “Plastika dol …”, v nedeljo pa bodo šle v sodelovanju z Layerjevo hišo “… pesmi gor”. Kranjski taborniki pripravljajo v soboto tudi pestro dopoldansko dogajanje na Glavnem trgu.

Kako se lahko pridružite čiščenju? V svoji krajevni skupnosti poizvedite, ali pri vas že poteka akcija. Prijavite se koordinatorju. Če bi se želeli pridružiti kot posameznik, skupina, društvo ali pa v vaši KS pobude še ni, nam pišite na ocistimokranj@gmail.com in pomagali vam bomo z organizacijo akcije (pripomočki za čiščenje, topel obrok za vse udeležence in plakati) v vašem lokalnem okolju.

______________________________________________________

>> EKO TEDEN – PROGRAM << Eko teden se bo odvijal v Trainstation SubArtu, Kolodvorska cesta 8 (železniška postaja Kranj) --> Ponedeljek, 25.3. ob 19ih: Anton Komat (predavanje, več info kmalu)
Svobodni naravovarstvenik, publicist in raziskovalec.

–> Torek, 26.3. ob 19ih: Lučka Kajfež Bogataj: Cena antropocena ali zakaj ta planet ni več tak, kot je bil (predavanje)
Slovenska ambasadorka boja proti podnebnim spremembam.

Kratka vsebina
Eksponentna rast človeških aktivnosti ustvarja izjemne pritiske na biofizikalne sisteme Zemlje, ki je omejen planet. Dosegli smo stopnjo rasti, ki v nekaterih pogledih že presega skrajne biofizikalne točke zmogljivosti našega planeta, znotraj katerih lahko naša civilizacija deluje. Pozornost v prispevku je namenjena obdobju antropocena, ki smo ga ustvarili ljudje ter devetim pomembnim procesom ali sistemom, znotraj katerih bo treba upoštevati omejitve. Še zlasti glede podnebnih sprememb se mora družba glede rasti in razvoja učiti iz delovanja ekosistemov in preseči stanje, da v ekonomiji in politiki prevladuje doktrina nenehne gospodarske rasti. Zapoved neomejene rasti na planetu z omejenimi viri ni niti fizikalno smiselna, z družbenega vidika pa za zdaj ne odpravlja revščine niti nas ne naredi srečnejše.

–> Sreda, 27.3.

ob 19ih: ogled filma THE UNDAMAGED
Matic Oblak, Rožle Bregar, Miha Avguštin / Slovenija / 2018 / 52 min

Film prikazuje zgodbe o strastnih lokalnih aktivistih, ki v vsakodnevnem življenju bijejo boj za čiste, divje in nezajezene reke na Balkanskem polotoku, saj z več kot 2.700 planiranimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v te zadnje koščke Evropske divjine. Odrinite na pot z udarno ekipo kajakašev, snemalcev, fotografov in prijateljev, ki so sklenili, da se jim postavijo v bran. Med Slovenijo in Albanijo so med 36-dnevno odpravo veslali in organizirali kreativne akcije proti nepotrebnim zajezitvam na 23 rekah v 6 državah z namenom, da svetu pokažejo skrivnostni svet rečnih dolin Balkana.
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=JO_dwb0JTAw

ob 20ih: Uroš Robič, pogovor o onesnaževanju voda in oceanov
Inštitut RS za vode