26.-27.4. Metal Weekend #5

ČASOVNICA/RUNNING ORDER:

Petek / friday, 26.04.2019:
20:00 – vrata / doors
20:20 – 21:00 Black Reaper
21:20 – 22:00 Stret Creeps
22:20 – 23:10 Kaoz
23:30 – xx:xx Metalsteel

Sobota / saturday, 27.04.2019:
19:00 – vrata / doors
19:30 – 20:00 Darkrise
20:20 – 20:55 Nordjevel
21:15 – 21:55 God Dethroned
22:20 – 23:15 Suffocation
23:40 – 00:35 Belphegor

P E T E K / F R I D A Y , 2 6. 4.

▶ METALSTEEL ◀
Metalsteel so kot otroci desetletje in pol nazaj začeli odraščati ob svoji viziji heavy metala. Danes so vodilna slovenska heavy metal institucija z lastno identito, ki v svojem izrazu združuje surovo agresijo z melodičnimi aranžmaji. Rezultat tega je udaren heavy metal s progresivnimi elementi, katerega so doslej manifestirali na sedmih albumih, še najbolj dovršeno in ostro pa na zadnjem studijskem albumu »Beyond The Stars« (2017). Gre za konceptualni album, ki govori o prihodu nezemeljske civilizacije na Zemljo, da bi le-ta dvignila duhovno zavest človeštva in poskrbela za novo evolucijsko stopnjo človeka. Album so člani skupine snemali hkrati, česar se poslužujejo le redki glasbeniki.

▶ KAOZ ◀
Velenjska new age thrash metal zasedba Kaoz je uradno nastala leta 1997, vendar njihovi začetki segajo v leto 1993, ko so nekateri člani zasedbe delovali še pod imenom Alcohollica. Skupina je z leti obredla celotno Slovenijo, Avstrijo, Hrvaško in Srbijo, kjer je leta 2007 nastopila tudi na odmevnem festivalu Exit v Novem Sadu. Po večih demo izdajah je leta 2003 luč sveta ugledal njihov samonaslovljeni studijski prvenec, ki je do danes žal tudi edini dolgometražni izdelek, zastopani pa so tudi na treh kompilacijskih zbirkah velenjskih bandov z naslovom Lignit. Kaoz so aktivno delovali vse do 2009, ko so fantje za nekaj časa svoje inštrumente postavili v kot, leta 2014 pa je sledil povratek na sceno.

▶ STREET CREEPS ◀
Sleaze metal zasedba Street Creeps iz Medvod na odru izžareva pristno energijo uličnega rock’n’rolla. Glasba je enostavna in hitra, besedila pa opisujejo življenje na najbolj zakotnih, temačnih in umazanih ulicah. Zaenkrat so objavili demo z naslovom »Medvode To L.A.« (2016), katerega je produciral nepogrešljivi Benjamin Kic (Metalsteel, Mist, Tomcat, Brezno).

▶ BLACK REAPER ◀
Kvartet Black Reaper, ustanovljen konec leta 2012, sestavljajo nadobudni najstniki iz okolice Nove Gorice, ki navdih za svoje ustvarjanje črpajo pri bandih, kot so Exodus, Testament, Megadeth, Sepultura, Kreator, Sodom, Venom in podobni. Fantje so brez dvoma dokaz, da se tudi generacija rojena v letih, od koder se črpa navdih še ni odpovedala pristnemu thrash metalu. Kljub svoji mladosti imajo za sabo že dva dolgometražna albuma, zadnji »Birth Of Extinction« je bil izdan konec lanskega leta. Doza agresivnega thrash metala zagotovljena!

*****************************************************************************

S O B O T A / S A T U R D A Y , 2 7. 4.

▶ SUFFOCATION (USA) ◀
Kvintet iz New Yorka, ki že od konca 80-ih let ruši meje ekstremnega brutal death metala, je vse od leta 2007 naš stalni gost, katerega se nikoli ne naveličaš. Le kako bi se jih? Nikoli ne razočarajo, ne glede na to, da imajo zadnja leta malce drugačne vokaliste. S Frankovim blagoslovom, ki ostaja prvo grlo, so se leta 2012 na vokalu predstavili Bill Robinson (Decrepit Birth), leta 2013 John Gallagher (Dying Fetus), tokrat pa bo z njimi Ricky Myers (Disgorge), ki pa je s tem bandom nastopil že tri leta nazaj na Metelkovi. Avtorji kultnih albumov “Effigy of the Forgotten” (1991), “Breeding the Spawn” (1993), “Pierced from Within” (1995), “Despise the Sun” (1998) in ostalih, so znani po svojih neizprosnih energičnih nastopih, hkrati pa garantirajo, da ne boste niti malo prikrajšani z nastopom te postave.

▶ BELPHEGOR (AT) ◀
Brezkompromisni diabolični kvartet, znan po svojih intenzivnih in s krvjo prepojenih nastopih, sam zase pravi, da njihova glasbena pot ustreza skovanki “Supreme death/black metal art”. Govora je seveda o naših severnih sosedih, ki naši publiki, zvesti ekstremnim podzvrstem metala, vsekakor niso neznanka. Band orje ledino že vse od leta 1992 in ima za seboj 11 velikih izdaj. Fantje vedno znova postrežejo s tako vizualno kot glasbeno dobrim nastopom, ki več kot očitno črpajo iz poljskih Behemoth. Kadila, gas maske, veliki banner v ozadju in seveda corpse paint ter zrežiran odrski nastop, Avstrijce prikaže v najboljši luči in nič drugače ne bo niti tokrat. To bo njihov drugi nastop v naši hiši, prvi po 18.6.2016!

▶ GOD DETHRONED (NL) ◀
Eno izmed najvplivnejših imen nizozemskega metala po več letih zatišja ponovno pri nas! Čeprav Henri Sattler, vodja banda že vse od leta 1991, nikoli ni imel pretirane sreče s člani, ki bi se prav dolgo obdržali v bandu, mu volje in energije ni primanjkovalo. Gre za pristen death metal kvartet z občasnimi melodičnimi deli in pridihom črne temačnosti. Prav tako pa delujejo tudi v živo, le da k temu dodajte še dobro komunikacijo s publiko in razgibano set-listo. Kot že rečeno, to ni prvi obisk te zasedbe, saj se je prvič predstavila konec devetdesetih, ko je v Ljubljani koncertirala skupaj z Immortal in Benediction. Za tem je nastopila leta 2006 na festivalu MMOA v Komnu, kjer je igrala kar dva dni zapored in nato še leta 2009 na Metelkovi. Skratka, po 10-ih letih ponovno pri nas, zato jih nikar ne spreglejte!

▶ NORDJEVEL (NOR) ◀
Pred štirimi leti je luč sveta ugledal nekakšen mini all-star black metal kvartet iz Norveške ter Švedske, saj sta dva člana sodelovala pri dveh večjih bandih, in sicer Marduk in Ragnarok. Prvega v bandu ni več, je pa v njegove čevlje stopil precej bolj znani Dominator (Nils Fjellstrom), ki ga večina dobro pozna kot tolkalca zasedbe Dark Funeral, kjer je deloval celo dekado. A to še zdaleč ni vse. Lansko leto se jim je pridružil Destructhor (Thor Anders Myhren), ki je 7 let deloval v floridski death metal zasedbi Morbid Angel in z njimi leta 2011 posnel tudi album. Recenzenti so pri dveh ploščah, ki so ju izdali, pripisali izredno visoke ocene in jih že skorajda kujejo v zvezde. Skratka, fantje predstavljajo obujanje drugega vala black metala, ki je v devetdesetih prišel ravno iz Norveške.

▶ DARKRISE (CH) ◀
Švicarski tehnično odlično podkovan kvintet iz francosko govoreče Lausanne neutrudno deluje že dobrih 20 let. Fantje prisegajo izključno na brutal death metal ter imajo za seboj 6 velikih izdaj. Nikakor pa se jim ni uspelo prebiti med vidnejša imena metala, a so vsaj predani glasbi, ki jo imajo radi. A glede na to, kakšne zmazke moramo včasih poslušati pred nastopi headlinerjev, so prava paša za ušesa, hkrati pa svoje nastope oddelajo suvereno.

▪️▪️ V S T O P N I C E / T I C K E T S ▪️▪️

▪️ enodnevne / one day ▪️
– petek / friday: 7 eur
– sobota / saturday: 22 eur (presale) / 25 eur (on the day of the concert)

▪️ dvodnevne / two days ▪️
– petek in sobota / friday and saturday: 27 eur (presale)

***************************************************************************
Predprodaja vstopnic:

1. V S T O P N I C E / T I C K E T S – za soboto / for Saturday predprodaja / presale 22 eur

2. V S T O P N I C E / T I C K E T S – dvodnevna petek in sobota / 2 days for Friday and Saturday predprodaja / presale 27 eur