fbpx

26.7.2023 Bakalina Velika (open air)

Iz dueta Bakalina je zrasel sekstet Bakalina Velika, v katerem godejo Samo Kutin, Dejan Lapanja, Matej Magajne, Marjan Stanić in Andrea Pandolfo. V glasbeni pustolovščini, ki poslušalca popelje od skritih kotičkov starodavnih jam do tolminskih vršacev, se obilje eksperimentalnih, eklektičnih zvokov in inštrumentarija domišljeno spaja z Janijevimi zgodbami, ki so “žmohtnejše” in intimnejše kot kdajkoli prej.

✨ Bakalina Velika: Zviezdna srebruo ✨
Kar je spočeto, mora umreti in vsak začetek ima svoj konec. Na prvega in drugega zrejo zvezde neprizadeto s svojim hladnim srebrnim pogledom, a so, čeprav se nam zdijo večne, prav tako zapisane koncu. Ker pa je konec vedno tudi začetek nečesa novega, so zvezde posule s svojim srebrom poti, ki jih neustrašno ubira Bakalina Velika.

Zviezdna srebruo je prvi album brez ženske glasbene žlahtnosti, kljub temu pa so preostali člani skupine na čelu z umetniškim vodjem, tekstopiscem in pevcem Janijem Kutinom uspeli zadržati vso globino, širino in virtuozno intenzivnost svojega glasbenega izraza.
Kot nas je že pripravil s Prvim krajcem, so pesmi izpod peresa Janija Kutina pretresljivo izpovedne, poduhovljene, intimne in silno pomenljive. Tokrat nam je postregel z najtemnejšimi bivanjskimi temami, ki se jim ljudje raje ognemo, a nas v temni noči ne pusti brez tolažbe. Za nas prižiga ogenj, nam pove zgodbo, se pogovarja s pticami, drevesi, gorami in se ozira za zvezdami.

Glasbeniki Bakaline Velike, Samo Kutin, Dejan Lapanja, Matej Magajne, Marjan Stanič in Andrea Pandolfo, zelo čustveno in s skrbno premišljenim izborom glasbil podpirajo besedila in nas popeljejo v svetove, kjer pesmi zaživijo. Zato nas ne more presenetiti, da so čisto spontano našle svoj dom in končno zvočno obliko na zasneženi gori, v jami, ob reki, med drevesi, na planinskih pašnikih, v ruševinah stare cerkve ter pod stoletno Križarjevo tepko, kamor so v goste povabili še glasbenike z vseh koncev sveta.

〰️ vstopnina 〰️
– predprodaja: 15 eur (subart.si)
– na dan dogodka: 18 eur

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si