fbpx

[:si]26.9. – 27.9.2018 Šola odprtih vrat: Igranje na orglice[:]

[:si]Vabljeni na brezplačno delavnico ustne harmonike (orglice), ki bo potekala dva dni in sicer 26.9. in 27.9. Vse kar potrebujete so lastne orglice, s katerimi se bomo skupaj učili in preigravali glasbo. Učenje bo potekal v A duru.

Orglice, imenovane tudi ustna harmonika so aerofobno glasbilo s prostimi kovinskimi peresi in spadajo pod pihala. Glavni del so kovinska peresa, vpeta na eni strani in prosta na drugi strani, nameščena so v majhne žlebove, pri pihanju in vdihavanju pa skozi pihamo zrak, katera pri tem zavibrirajo in zazvenijo.
Orglice nimajo tipk, imajo pa eno ali več lukenj, ponavadi postavljene v vrsto – neke vrste ustnik, skozi katere z ustnicami in jezikom pihamo in vdihavamo zrak. Nekatere orglice, znane kot kromatične imajo poleg sestavnih delov tudi drsnik, premaknemo pa ga lahko z uporabo gumba ob strani orglic, na svoje mesto pa se s pomočjo vzmeti vrne sam. Orglice so največkrat uporabne pri bluesu, jazzu, folku, rock and rollu, pop glasbi ter countryju. V klasični glasbi pa poznamo veliko primerov uporabe instrumenta tudi v orkestrih.

Mentor: Damir Jazbec
Damir Jazbec je eden izmed najboljših slovenskih blues orgličarjev. Prva zasedba, kjer je igral orglice ter prepeval je bila B.A.N.G., tam pa je ostal vse do leta 1994. Skupaj z glasbenim bratom, ki ga je spoznal v skupini Free Spirit še danes igrata v skupini Easywalkers. Njegovo prizadevanje je Slovencem predstaviti blues, še posebej blues orgličarje.

Dobimo se na Trejnu ob 17h.

Vstop prost, vabljeni.[:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si