28.3.2020 ODPOVEDANO! AKA Neomi (promocija nove plošče)

DOGODEK JE ODPOVEDAN.

vstopnina
predprodaja: 10 eur
na dan dogodka: 13 eur

AKA NEOMI (pop/acoustic-indie/synthpop/trip-hop)

AKA Neomi so ljubljanska skupina, ki je v slovenski prostor zaplavala v letu 2011 s prvim albumom Poglej in pesmimi, kot so Odpri oči, Čudovito ter Poglej. Od pretežno akustičnega jazz pop-a so sedaj obrnili ploščo in se prelevili v nekaj bolj surovega. Žanrsko bi se najbolje umestili med orkestralni elektronski pop in downbeat kitarski indie-soul.

18. januarja 2020 je izšel njihov novi album Beautiful Disasters, ki je bi premierno predstavljen v Kinu Šiška.
Novi album skupine AKA Neomi z imenom Beautiful Disasters je stvaritev avtorice glasbe in besedil Saše Vipotnik in pisca aranžmajev ter producenta Maria Babojelića. Duo pravi, da bi album žanrsko umestila v psihedelični pop. Skozi album prisluhnemo melodijam, ki gredo hitro v uho. Sašinemu prepoznavnemu zasanjanemu vokalu in Mariovim edinstvenim kitarskim vložkom, hkrati pa se zvočna podoba postopoma razkraja v skoraj neprepoznaven hrup. Album nas pelje na polja grdega in lepega, skozi zvestobo in razvrat, med ljubezen in čustveno hladnost. V besedilih se Saša pogovarja s svojimi bližnjimi, z množico in kot Sapfo pogosto nagovarja svojo muzo.
Kot prikazuje naslovnica, trenutno živimo v nesmislu, morda se celo bližamo katastrofi, a AKA Neomi znotraj tega razpoloženja, vseeno želita, da nas ne popade malodušje in da prevlada upanje. Življenje bo v vsakem primeru nespodobno hitelo mimo.

zasedba
Saša Vipotnik (pevka, avtorica besedil in pesmi)
Mario Babojelić (kitarist, avtor aranžmajev)
Dejan Slak (basist in klaviaturist)
Marko Grubar (bobnar)

“Album Beautiful Disasters je čudovito lahkoten v vsej svoji izraznosti, toda nikakor ne breztežnosten. Tenkočutna mantra indie popa je morda najboljša refleksija na pričujoče se glasbeno delo, ki ga podpisuje skupina AKA Neomi.
Že album Poglej iz leta 2011, avtorsko podpisan kot Neomi, je vseboval to nepogrešljivo noto predanosti, ki se je najbolj zrcalila v sofisticirani aranžerski obliki, inštrumentalno pestrih in dovršenih melodijah, nekonvencionalni poetiki ter magično sanjskem vokalu Saše Vipotnik. Osem let zatem smo dobili album Beautiful Disasters in neustavljivo neusahljiv pogled naprej, ki AKA Neomi predstavi kot simbiotično zvočno-lirično navezo Saše Vipotnik in Maria Babojelića. Ne dobimo nadaljevanja, temveč novo poglavje, ki v vsej svoji glasbeni razsežnosti ohranja prepoznavno pevsko nežnost in spremljajočo se melodijo srca, razuma in duha. Melodijo, ki bi ji zlahka pripisali etiketo dream popa, a bi se pri tem ob vsej slišni skladateljski in aranžerski domišljiji ujeli v zanko ozkega žanrskega predalčkanja. Kajti album je žanrsko popolnoma neodvisen, vsebinsko neposreden in zvočno predan samosvoji lirični pripovedi”.
Miroslav Akrapovič, Odzven, december 2019