fbpx

[:si]6.10.2022 SPOZNAJMO SE Z GLEDALIŠČEM ZATIRANIH (vsak četrtek)[:]

[:si]Spoznajmo se z gledališčem zatiranih – sedaj prvič tudi v Kranju!
Ne skrbi, na delavnicah gledališča ne bomo nikogar zatirali, zgodilo se bo kvečjemu obratno!

Kdaj? Četrtek od 18.00 do 20.00 v mesecu oktobru in novembru
Od 6.10.2022 do 24.11.2022.

Kdo? Delavnica je namenjena vsem, ki bi si želeli ali želele naučiti nekaj novega in se seznaniti s tehnikami in metodami gledališča zatiranih. Predznanje ni potrebno. Tehnike, ki se jih bomo naučili so vsestranske za nadaljnjo uporabo pri različnem delu s skupinami. Vsak udeleženec bo prejel tudi izroček in se seznanil z uporabnim gradivom za morebitno nadaljnje delo na tem področju.

Kaj? Na delavnici se boste udeleženci_ke seznanili_e z osnovnimi tehnikami gledališča zatiranih.
Mentorici: Katja Ropret Perne in Kaja Jurgele

Kako? Skozi delavnico se boste spoznali_e z vajami za vzpostavljanje skupinske dinamike, odrske prezence, pozornosti ter vajami za ozaveščanje telesa in prostora. Skupaj bomo razvijali_le neverbalno komunikacijo z raziskovanjem celotnega potenciala telesa ter kritično mišljenje, uperjeno v preobrazbo družbenih situacij, kjer se pojavljajo neenakosti.
S čim? Ukvarjali_e se bomo predvsem s tehniko forumskega gledališča, ki je tudi najbolj pogosto uporabljena. Preko skupinskega dela bomo obravnavali_e in raziskovali_e zgodbe, ki bodo prišle neposredno od nas/vas.

In kaj sploh je gledališče zatiranih? Gledališče zatiranih je gledališče od ljudi za ljudi. Gre za teoretični okvir, metode in tehnike, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja začel razvijati brazilski režiser, umetnik in aktivist Augusto Boal. Najdemo jih pod več različnimi imeni in so pogosto uporabljene pri skupinskem delu. Tehnike in metode so namenjene spodbujanju aktivnega in čuječega sodelovanja, razvijajo kritično mišljenje z analizo razmer v skupnosti, z vključevanjem udeležencev in občinstva v aktiven dialog. Gre za družbeno kritično orodje, skozi katerega je posamezniku ali skupnosti dana možnost izraziti se in kar je najbolj pomembno – biti slišan.

Udeležba je brazplačna.
Prijave na: katja@subart.si[:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si