fbpx

[:si]9.10. – 10.10.2018 Šola odprtih vrat: Ustvarjanje stripov[:]

[:si]Vabimo vas na delavnico, na kateri se bomo spoznali z osnovami izdelovanja stripov.
*****************************************************************************
Stríp je verbalno-vizualni medij, sestavlja ga zaporedje sličic, ki se nizajo v pasice, besedilo je v oblačkih. Je medij med slikanico in risanko.

zgodovina
Na Japonskem je v 18. stoletju v lesorezu prenašal ljudsko izročilo, tj. legende, mite in junaške zgodbe. V Evropi se je pojavil v 19. stoletju. Razrasel se je v začetku 20. stoletja skupaj s časopisjem. Za prvi strip velja Yellow Kid (Rumeni deček) avtorja Richarda Outcoulta v ameriškem časopisu World leta 1895. Gre za kratko realistično zgodbo z otroškim junakom.

slovenski strip
Predhodnik slovenskega stripa je Hinko Smrekar s svojimi knjižnimi ilustracijami, za začetnika slovenskega stripa velja Milko Bambič s stripom (Bu-Ci-Bu) v tržaškem časopisu Edinost leta 1927. Najbolj znani stripovski avtor je Miki Muster, ki je ustvarjal v letih 1952–1973, njegovi junaki so vsem poznani lisjak Zvitorepec, volk Lakotnik in želvak Trdonja. Sledili so Saša Dobrila (Mačji grad), Marjan Amalietti (Maruška potepuška), Bine Rogelj (nagajivi mucek v Cicibanu), Aco Mavec (Tonček Bontonček), Matjaž Schmidt (Erlšpik), Božo Kos (Kavboj Pipec in Rdeča pesa, Mihec), Marjan Manček …
*****************************************************************************

Mentor: Andrej Štular
Andrej Štular je ustvarjalec, ki je dejaven na različnih umetniških področjih. Pri njem se dokaj enakovredno prepletajo področja ilustracije in stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije in filma ter oblikovanja lutk in scenografij. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji ter sodeluje na mednarodnih festivalih. Izdal je pet samostojnih stripovskih albumov: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem! (2011), Bežimo, svet se podira! (2014), Kronike (2015).

Dobimo se ob 18h.

Vstop prost.[:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si