fbpx

[:si]Spoznajmo se z gledališčem zatiranih / vsak četrtek v marcu[:]

[:si]Kdaj: četrtki, od 17:00 do 19:00, 9. 3., 16. 3., 23. 3., 30. 3., v mesecu marcu in aprilu
Kdo: Delavnica je namenjena vsem, ki bi si želeli ali želele doživeti nekaj novega, odpreti dialog skozi medij gledališča in se seznaniti s tehnikami in metodami gledališča zatiranih. Predznanje ni potrebno.
Mentorici: Katja Ropret Perne in Kaja Jurgele

Preko osnovnih tehnik gledališča zatiranih bomo začeli z raziskovanjem tem: določenih oblik zatiranja in nepravičnosti, s katerimi se v družbi srečujemo in jih pogosto občutimo tudi na lastni koži. Preko skupinskega dela bomo obravnavali_e in raziskovali_e zgodbe, ki bodo prišle neposredno od nas. Nato bomo skupaj ustvarili kratko predstavo, ki jo bomo nato uprizorili s sodelovanjem občinstva. Edinstvenost forumskega gledališča je ravno v izvedbi predstave. Meja med občinstvom in ustvarjalci je delno zabrisana – občinstvo lahko med predstavo sodeluje in ustvarja manjše intervencije. Z interakcijo in komunikacijo med občinstvom in ustvarjalci iščemo načine, kako obravnavati zatiranje in se z njim soočiti v resničnem življenju.

Minimalno število udeležencev_k za izvedbo delavnic je šest.
Prijave se zbirajo na katja@subart.si

In kaj sploh je gledališče zatiranih? Gledališče zatiranih je gledališče od ljudi za ljudi. Gre za teoretični okvir, skupek gledaliških tehnik in metod, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja začel razvijati brazilski režiser, umetnik in aktivist Augusto Boal. Najdemo jih pod več različnimi imeni in so pogosto uporabljene pri skupinskem delu. Tehnike in metode so namenjene spodbujanju aktivnega in čuječega sodelovanja, razvijajo kritično mišljenje z analizo razmer v skupnosti z vključevanjem udeležencev in občinstva v aktiven dialog. Gre za družbeno kritično orodje, skozi katerega je posamezniku ali skupnosti dana možnost izraziti se in kar je najbolj pomembno – biti slišan. Forumsko gledališče briše zid med dvorano in odrom, njegov temelj pa je želja po dialogu. V tem dialogu se igralci in občinstvo naučijo, katere strategije odziva so v situacijah zatiranja učinkovite in katerim se je bolje izogniti, omogoča pa nam tudi pogled na situacijo iz več različnih perspektiv, iz česar končni rezultat je več možnih rešitev iste situacije.[:]

    Comments are closed

    Kulturno umetniško društvo SubArt
    Kolodvorska cesta 8
    4000 Kranj
    info@subart.si