[:si]V decembru si v naši Ulični galeriji lahko ogledate razstavo Prehrana za preprečitev propada človeške civilizacije.
Kranjčani si jo lahko pridete pogledat v živo, ostalim pa je zaenkrat na voljo v virtualni obliki na naši strani.
ULIČNA GALERIJA : Prehrana za preprečitev propada človeške civilizacije
“Today, the world population uses approximately 50 percent of total habitable land for agriculture.”
https://ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets
Število ljudi na planetu hitro narašča, a zgornji procent (50 %) ne sme več naraščati. Če bi se vsi na planetu prehranjevali tako kot Slovenci, bi številka narasla iz 50 % na okoli 100 %, kar je neizvedljivo. Smo zelo slab vzor. https://ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets
Dober vzor bi postali šele, če bi povprečna prehrana Slovencev zahtevala 2x manj kmetijskih površin kot zdaj.
Kako to doseči? Štirikratno zmanjšanje živinoreje!
Prehrana vegank/veganov zahteva 40-80 % manj kmetijskih površin od povprečne prehrane.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5094759/figure/pone.0165797.g003/
Prehrana vegetarijank/vegetarijancev zahteva 30-70 % manj kmetijskih površin od povprečne prehrane. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5094759/figure/pone.0165797.g003/
Z 2-krat manjšo uporabo kmetijskih površin torej lahko nahranimo ravno toliko ljudi kot zdaj.
To bi bilo zelo koristno tudi pri naslavljanju podnebnih sprememb. Še več: Kot kaže, bo to nujno.
Slovenija namerava do leta 2050 doseči ogljično nevtralnost.
https://www.gov.si/novice/2019-09-12-predlog-zakona-o-podnebni-politiki-v-javni-obravnavi-do-12-oktobra/
Da bi to dosegli, so tudi v kmetijsko-živilsko-prehranskem sektorju potrebne velike spremembe. V Operativnem programu ukrepov zmanjšanja emisij toplogrednih plinov (2014) je priporočeno, naj kmetijski sektor do leta 2050 emisije toplogrednih plinov zmanjša za -42 do -49 %.
https://www.energetika-portal.si/fileadmin/dokumenti/publikacije/op_tgp/op_tgp_2020.pdf
Ker je za več kot 75 % prehranskega ogljičnega odtisa Slovencev odgovorna živinoreja, je priporočeno, naj v Sloveniji živinorejski sektor do leta 2050 emisije toplogrednih plinov zmanjša za -77 %.
https://doi.org/10.1016/j.gfs.2018.08.007
https://risefoundation.eu/wp-content/uploads/2020/07/2018_RISE_Livestock_Full.pdf
Prehod iz vsejede na vegansko prehrano bi prehranski ogljični odtis posameznika/posameznice v razviti državi predvidoma zmanjšal za približno -0.91 t CO2-eq/leto (0.55-1.57) oz. za -45 % (23-72).
http://doi.org/10.1088/1748-9326/aa7541
http://doi.org/10.1371/journal.pone.0165797
Če bi vsi prebivalci Slovenije postali vegani, bi teoretično torej že samo ta ukrep zadostoval za doseganje omenjenih kmetijskih ciljev za leto 2050. Sprememba prehranskih navad je najučinkovitejši posamezen kmetijsko-živilsko-prehranski ukrep za blaženje podnebnih sprememb, še bolj znatno pa je ta ukrep učinkovit v kombinaciji s pogozdovanjem neuporabljenih kmetijskih površin.
https://www.academia.edu/40591037/Jeran_M_2019_Sprememba_prehranskih_navad
Manj prostora za živino! = Več prostora za divjino!
Število reducetarijancev/fleksitarijancev/vegetarijancev/veganov mora eksponentno naraščati in vse to mora spodbujati država. Ukrepi, ki jih lahko država uporabi, so navedeni v predlogu vladi ‘Čas je za novo – trajnostno – prehransko politiko’: https://predlagam.vladi.si/predlog/9311/
O avtorjih galerije:
Avtorja sta Matevž Jeran, magister inženir prehrane in Jure Vrhovnik, inženir računalništva in informatike. Avtorja od poletja 2018 sodelujeta v projektu ‘Čas je za novo – trajnostno prehransko politiko’. Namen projekta je ozavestiti nujo po vključitvi trajnostnega aspekta kmetijstva in prehrane v kmetijsko, prehransko, javnozdravstveno in okoljsko politiko. Projekt najdete na spletu in na Facebook-u:
– http://novaprehranskapolitika.idealist.si/
– https://www.facebook.com/%C4%8Cas-za-novo-prehransko-politiko-220838028763371/[:]